5 sebab kenapa produk jerawat kita tak berkesan

Jika hampa tengah pakai ubat jerawat macam benzoyl peroxide sekarang jangan pelik kalau hampa tengok dia tak berkesan kalau hampa ada buat 5 perkara ni. Jom kami explain apa 5 sebab yang buatkan acne produk kta tak berkesan.

  1. Kita hanya treat kat active acne sahaja

Tak pelik kalau jerawat kita still naik kalau kita hanya fokus pakai ubat jerawat kat bahagian aktive acne sahaja. Untuk jerawat timbul ada beberapa proses sebelum jerawat tersebut muncul, jadi pastikan anak jerawat yang masih tertanam dalam liang pori kita juga kita rawat. Cara nak tahu anak jerawat adalah dia tidak muncul tanda jerawat tetapi kita dapat rasai rasa sakit bahagian tersebut, pori tersumbat dan merah-merah.Kita hanya trean kat active acne sahaja.

2. Pakai ubat jerawat terlalu banyak dan kerap

Mind set kalau pakai lagi banyak dan kerap akan nampak kesan cepat tu kurang bernar malah ia akan memburukan lagi keadaan. Jangan pakai terlalu banyak ubat jerawat hanya pakai 2x sehari dengan sapuan yang nipis sahaja.

3. Selalu tukar produk jerawat

Kulit akan confius untuk menyerap active ingredients tersebut, keadaan ini akan buatkan kulit menjadikurang berkesan untuk tolerate dengan active ingredient tadi. Lebih baik stay dengan satu ubat jerawat sahaja seperti benzoyl peroxide.

4. Kita pakai pada tempat yang salah

Ubat jerawat kita tidak berkesan jika kita pakai pada kawasan yang tiada jerawat.

5. Kita expect kesan yang cepat

Tak dapat disangkal lagi memang ramai yang buat no 5 ni. Selalu berharap skincare kita akan berikan kesan yang cepat. Proses merawat jerawat sekurang-kurangnya kesan akan terlihat dalam 3-6 bulan tanpa kita culas pakainya. Perlu konsisten dan berterusan merawatnya dalam tempoh tersebut.

Jadi antara 1-5 sebab tersebut mana satu yang hampa tak sedar telah buat? Share di komen supaya kami tahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.