3 cara pulihkan kulit breakout

Cik cira tau ramai yang sangat stress bila kulit breakout tiba-tiba dan paling sedih kita tak tahu nak buat apa untuk pulihkannya balik. Di sini cik cira akan kongsikan 3 cara untuk pulihkan breakout hampa.

  1. Skin barrier

Kalau hampa nak tau cara paling mudah dan penting nak pulihkan breakout adalah dengan mula-mula pulihkan skin barrier kita dahulu. Dengan cara ini jerawat akan pulih dengan mudah. Caranya adalah dengan pastikan basic skincare yang kita buat menyokong skin barrier kita maksudnya produk asas tersebut merupakan ingredient yang membantu menguatkan skin barrier kita seperti ceramide atau niacinamide.

Jika kita gagal melindungi skin barrier kita ia boleh memburukan lagi keadaan breakout tersebut dan secara praktikalnya oleh mengurangkan tolerasi kulit kita terhadap active ingredient tersebut ( kurang berkesan).

Masalah jerawat ataupun breakout terjadi sebenarnya kulit kita kekurangan ceramide. Inilah sebabnya kenapa penghidratan adalah asas pengurusan jerawat.

Dr Sam

2. Guna produk non-comedogenicity⁣

Cara nak pilih produk yang non comedogenic adalah dengan mendapatkan produk yang sesuai dengan jenis kulit kita dari segi texture dan ingredient produk tersebut. Non-comedogenic produk adalah sangat penting supaya basic skincare yang kita lakukan tidak menyumbat liang pori dan boleh memburukan lagi keadaan jerawat breakout kita.

3. Guna anti-inflammatory ⁣produk

Antara produk anti-inflammantory adalah benzoyl peroxide, salicylid acid dan niacinamide. Bahan-bahan inilah yang akan mengurangkan keradangan kulit dan membunuh bakteria penyebab breakout tadi.

Jika hampa keliru mana satu nak mulakan untuk rawat masalah breakout hampa. Sila ikut 3 panduan ini, macam mana cara nak mula pakai produk baru? cikcira ada guide cara bina rutin baru dalam skincare. Tekan pada link.

Share.

Leave a Reply

Your email address will not be published.