Cara hilangkan jerawat from my experience

Berdasarkan pengalaman cik cira ini adalah cara yang berkesan cik cira buat untuk pulihkan jerawat breakout cik cira .

Berdasarkan pengalaman cik cira ini adalah cara yang berkesan cik cira buat untuk pulihkan jerawat breakout cik cira .

Cik cira adalah orang yang struggle dengan masalah jerawat hampir 10 tahun dan macam-macam cara cik cira buat dan entah berapa banyak produk yang ai dah pakai untuk hilangkan jerawat ni daripada timbul kat muka ai. Sejujurnya cik cira benci melihat jerawat tu naik silih berganti tak henti-henti setiap bulan dan saban tahun tanpa bagi ruang kepada kulit ai untuk dia kelihatan bersih tanpa jerawat. Full story about this read this.

Artikel ini ditulis untuk bantu hampa rawat masalah jerawat dengan cara yang betul supaya hampa tak membazir masa seperti yang sudah berlaku pada cik cira, I’m here to help you.

3 step mudah rawat jerawat.

Sebelum cik cira share tentang 3 step mudah ni cik cira perlu bagi tahu hampa satu perkara dulu. Apa yang ai akan kongsi ni adalah step asas untuk kita handle jerawat dan jerawat kita sebenarnya perlu dihandle dengan penuh kasih sayang dan kelembutan. Jadi sila lupakan tips-tips alami atau bahan dari dapur rumah hampa yang boleh kecutkan jerawat dengan cepat tu. For me skincare bukan benda yang hampa nak kena dapat kesan cepat-cepat atau nak gopoh-gopoh dalam capai kulit yang bebas jerawat. Hokeyy ? 😉 So lets go !

1. Cleanser

Perkara paling penting dalam cleanser ni adalah hampa kena pastikan cleanser yang hampa pakai mesti pH balance iaitu pH seimbang aku tau hampa ramai yang lebih faham melayu kan hahah i will try my best untuk explain fully mealyu or kalau tak faham jugak please google translate 😝

Berbalik kepada point penting cik cira bagi tau awal-awal tadi, kulit kita kena treat dengan penuh sih sayang dan kelembutan sebab tu cara nak treat masalah jerawat adalah dengan treat ia dengan penuh kelembutan, bukan mengasarinya ! cleanser yang pH balance adalah jawapannya. Jadi elakkan pakai cleanser yang ada active ingredient ketika hampa nak treat masalah jerawat. Contoh active ingredient adalah salicylic acid.

Untuk memudahkan hampa semua, cik cira akan bagi senarai cleanser yang pH balance untuk rujukan hampa. Jika hampa tak faham pH balance tu apa next artikel cik cira akan explain.

Senarai pH balance cleanser

 • Simple (Facial Wash Gel) – oily skin
 • Simple Moisturizing Facial Wash – dry skin
 • Cosrx Low pH Good Morning Cleanser – Hampir sesuai dengan semua jenis kulit
 • CeraVe Foaming Facial Cleanser – Normal to oily skin
 • Neutrogena Ultra Gentle Daily Cleanser – Sensitive skin

2. Treatment

Sebelum ni cik cira ada share dengan hampa apa produk atau ingredient yang cik cira pakai untuk treat my breakout acne kan? kalau hampa belum baca boleh refer sini. Di sinilah bermula perubahan tu, Jerawat hampa akan start mati dan hilang. Kalau takat kita freekan muka daripad sebarang produk jika ada masalah jerawat sahaja tak memadai. Sekurang-kurangnya kita kena treat acne kita menggunakan active ingredient yang mengandungi bahan anti-inflammatory atau anti-bakteria untuk lebih berkesan.

Antara bahan yang paling berkesan adalah

 • Benzoyl Peroxide

Ini adalah bahan yang kebanyakan orang guna untuk treat masalah jerawat dan BP ni dikenali sebagai bahan unclogs pores maksudnya ia tak menyumbat liang pori kita. Bp boleh menjadikan kulit lebih sensitif dengan cahaya matahari.

 • Salicylic Acid (BHA)

Bahan kedua yang boleh hampa guna adalah Salicylic Acid (BHA). Ia merupakan Chemically exfoliates, dan juga unclogs pores. Ia berfungsi menyingkirkan sel kulit mati kita yang mana ia menghalang liang pori kita tersumbat dengan sel kulit mati dan menghalang punca utama jerawat.

3. Moisture

Melembapkan kulit adalah perkara sangat penting jika hampa pakai active ingredient, apa perkara yang kita boleh buat adalah dengan menjaga kelembapan kulit kita sepanjang penggunakan active inredient tadi, dulu masa cik cira dapat ubat Benzoyl Peroxide daripada doktor cik cira tak tahu perkara ni dan I memang tak pakai moiturizer sebab tu my acne treatment jadi kurang berkesan dan jerawat breakout tu muncul balik selepas setahun. I ada share my story kat sini.

Untuk info hampa lapisan kulit yang rosak mean kering dan sebagainya mempunyai keupaayn yang rendah untuk melawan jerawat, kajian sendiri telah megatakan rutin merawat jerawat kat muka kita ni akan lebih cepat dan mudah bilamana kulit mempunyai kelembapan yang baik. Sebab tu la kita kena treat jerawat kita dengan penuh kasih sayang dan kelembutan bukan kekasaran ! dan jang sesekali pakai apa-apa skrub muka bila kulit kita tengah ada jerawat no ! no ! nooo.

So ini adalah cadangan moisturizer yang sesuai untuk kulit yang ada masalah jerawat.

 • Simple oil balancing
 • Hada Labo Hydrating Light Cream
 • Aiken Moisturizer Gel
 • CeraVe
 • Ordinary natural moisturizing factors HA

Jadi inilah cara mudah nak rawat jerawat, trust me dalam beberapa minggu sahaja hampa akan melihat perubahan terhadap jerawat hampa. Tapi mestilah dengan produk yang bersesuai dengan kulit kita. Macam mana cara ak bina rutin acne skincare ni cik cira akan share dalam artikel cara bina rutin baru.

Jika hampa rasa artikel ni sangat bermanfaat sila tekan share, mungkin hampa boleh mengubah hidup seseorang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.