Hati-hati kalau nak pakai Benzoyl Peroxide

Hampa tau tak Benzoyl Peroxide tu apa? Benzoyl Peroxide adalah bahan anti bakteria yang selalu kita guna untuk rawat masalah jerawat. Bahan ni sangat bagus merawat masalah jerawat yang radang sebab bahan aktif dia sangat power. Benzoyl ni boleh guna kepada orang dewasa dan kanak-kanak umur 12 tahun keatas.

Benzoyl Peroxide

Cuma sebelum hampa nak pakai Benzoyl Peroxide hampa kena tau dulu apa kekurangan dan kelebihannya bahan aktif ni. Jadi semestinya kelebihannya boleh rawat jerawat dengan berkesan ! apa pula kekurangannya?

Bila pakai Benzoyl Peroxide pertama hampa kena pakai sunscreen sebab bahan ini akan meneybabkan iritasi kepada kulit dan kulit akan lebih sensitif. Benzoyl Peroxide juga boleh menyebabkan rasa pedih pada kulit, menyengat dan kegatalan. Kulit akan mengelupas pada bahagian yang kita letak bahan ni sepanjang proses kita rawat masalah jerawat tu.

Apa perkara yang kita perlu buat adalah jangan skip sunscreen dan sentiasa hydrate dan pakai moisturizer untuk elakkan kekeringan kulit yang melampau.

Gel texture

Selain itu, Benzoyl Peroxide ni hampa kena hati-hati sikit sebab ia boleh melunturkan warna pada pakaian jika terkena pada baju dan boleh juga melunturkan warna rambut hampa. Jadi selelapas pakai bahan ni cepat-cepat basuh tangan untuk elak hampa pegang baju atau benda lain.

Kalau hampa pakai Benzoyl Peroxide ni jangan campur dengan produk-produk yang ada bahan AHA BHA Retanol atau bahan-bahan penegelupasan kimia lain. Jika hampa campur juga atau tersilap pakai sebab tak tahu kulit akan menjadi over dry. Jika perkara itu berlaku cepat-cepat stop pemakaian dan keep moisture kulit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.