Hilangkan parut jerawat dengan berkesan (part 2)

Pernah tak hampa ada parut yang bertahun-tahun tak pernah hilang? yes, cik cira juga pernah macam-macam benda pakai tetapi tidak berkesan hilangkannya. Tahu tak kenapa kita tak berjaya hilangkannya? kebanyakan orang tak kenal pasti pon apa jenis parut yang dia ada dan tidak tahu secara logik sains macam mana cara yang betul merawatnya.

Parut jerawat ada 2 kategori iaitu;

 1. Parut bewarna (Hyperpigmentation scar)
 2. Parut berlekuk (Atrophic scar)

Jadi untuk posting tentang parut part 2 cik cira akan explain tentang parut berlekuk iaitu atrophic scar. Atrophic scar terdiri daripada 4 jenis bentuk;

 1. Ice pick scar
 2. Boxcar scar
 3. Rolling scar
 4. Hypertrophic scar

Selalunya parut jenis berlekuk ini terjadi disebabkan berlaku keradangan kulit yang sangat teruk dan ianya berlaku jauh sehingga ke lapisan kulit paling dalam.

 1. Ice pick scar

Parut jenis ini berbentuk seperti lubang yang dalam nampak kecil-kecil dan berlubang. Ia terjadi sebabkan jerawat di dalam kulit meradang dengan teruk. Apabila jerawat sembuh pori menjadi seperti tiang kosong dan berlubang kerana kehilangan kolagen. Selalunya disebabkan oleh jerawat cyst (jerawat batu) atau papules. Dipanggil ice pick kerana ia nampak seperti lubang kesan pemecah ais.

2. Boxcar scar

Parut ini berbentuk seperti kawah bujur yang lebar, cara parut boxcar terbentuk apabila jerawat meradang dengan teruk ia akan menghancurkan kolagen pada kulit. Pembentukan parut boxcar berlaku semasa proses penyembuhan jerawat, badan kita tak dapat menghasilkan kolagen dengan cukup. Selalunya ia terjadi daripada jerawat nodular-cyst atau tabiat memicit jerawat dengan cara yang salah juga boleh menyebabkan parut boxcar.

3. Rolling scar

Parut ini berbentuk seperti kawah yang sangat besar dengan lekukan yang sangat luas. Selalunyak terjadi pada kawasan kulit yang lebih tebal seperti pipi dan bawah rahang.

Ia terbentuk disebabkan keradangan yang teruk pada kulit, semakin dalam radang tersebut semakin besar kesan parut tersebut. Selalunya berlaku jika kita degil nak picit atau buang nanah pada jerawat yang meradang.

Cara merawat parut atrophic

Rawatan yang berkesan merawat parut-parut ini adalah dengan

 1. Chemical peel yang mana ia akan menghilangkan lapisan atas kulit dan merangsang penghasilan semula kolagen kulit. Bahan yang selalunya digunakan untuk buat chemical peel adalah glycolic acid dan salicylic acid tetapi rawatan ini tidak boleh menghilangkan parut yang sangat dalam.
 2. Microneedling adalah rawatan yang akan mencipta luka kecil pada kulit menggunakan jarum pada parut tersebut untuk membantu penghasilan kolagen. Kolagen ini dapat mengurangkan kedalaman parut.
 3. Laser treatment iaitu cahaya bertenaga tinggi daripada laser akan menghilangkan lapisan luar kulit dan merangsang pengeluaran kolagen pada lapisan kulit dalam. Ini dipanggil terapi laser ablatif. Terapi nonablatif menggunakan haba untuk mencetuskan pengeluaran kolagen pada lapisan dalam kulit.
 4. TCA Cross (chemical reconstruction of skin scars) Rawatan ini adalah dengan apply asid trikloroasetik (TCA) ke parut bagi membantu membentuk kolagen tambahan yang dapat menaikkan parut.

Rawatan no 2, 3 dan 4 ini hanya boleh dilakukan oleh pakar yang bertauliah sahaja. Jika parut atrophic hampa tidak terlalu dalam hampa boleh buat rawatan yang pertama, tetapi jika parut tersebut terllau dalam dan kronik lebih baik terus refer kepada pakar yang bertauliah. Dari pengalaman cik cira rawat parut ini adalah cik cira dapat rawatan daripada dermatologis Hosp Klang menggunakan retanoid acid sedikit sebanyak mengurangkan parut berlekuk yang tidak terlalu dalam.

Rawatan alternatif yang kita boleh buat sendiri di rumah adalah dengan bahan topical over-the-counter (OTC) retinoids, seperti Differin. Ia mendorong pembentukan kolagen dan menghilangkan noda hitam parut.

Tak kisah bran apa, yang penting ingredient utama dalam tu differin.
Contoh produk yang mengandungi glycolid acid 5%
Salicylic acid 2% banyak lagi brand yang ada salicylic acid hampa boleh cari kalau tak nak pakai yang jenis ni.

4. Hypertrophic scar (keloid scar)

Parut ini terjadi disebabkan kulit menghasilkan kolagen yang berlebihan lalu membentuk isi yang timbul pada kulit, kelihatan merah dan selalu buatkan kita keliru antara jerawat. Bila disentuh tak rasa sakit dan bila dipicit tidak keluar apa-apa tapi dia kelihatan merah dan berbenjol seperti jerawat yang aktif.

Cara rawatan parut hypertophic

Apa alternatif pertama yang boleh kita buat sendiri adalah

 1. Bio-Oil adalah minyak topikal yang dapat membantu mengurangkan benjolan parut yang timbul, Ia boleh dibeli di farmasi atau drug store.
 2. Membuat urutan pada bahagian parut boleh melemahkan tisu parut dan mengurangkan ketinggian parut timbul tersebut.
 3. Silikon scar ia adalah kepingan silikon gel yang boleh kita letak kat atas parut timbul tu untuk membantu lembutkan tisu kulit bahagian tu dan boleh hilangkan parut timbul tersebut.
Contoh bio-oil, tak kisah brand apa tapi pastikan hampa beli bio-oil.
Ini contoh silikon gel yang kita boleh tampal atas parut keloid tersebut, selalunya orang guna silikon gel ni untuk parut pemedahan atau parut kemalangan yang selalu timbul. Tak kisah brand apa janji dia adalah silikon gel.

Jika rawatan yang kita lakukan sendiri tak membantu hampa boleh terus berjumpa pakar yang bertauliah untuk mendapatkan rawatan ini.

 1. Suntikan steroid bahan steroid disuntik terus ke parut untuk melembutkan tisu parut, yang dapat mengurangkan benjolannya. Biasanya kita memerlukan beberapa suntikan steroid yang jaraknya beberapa minggu.
 2. Pembedahan buang tisu berlebihan tersebut.
 3. Laser treatment ini mungkin termasuk terapi laser ablatif dan nonablatif.

Last sekali apa cik cira nak pesan kalau nak buat treatment yang cik cira cadangkan ni pastikan basic hampa 3 step asas sudah kukuh, barulah add on acid yang cik cira bagi tahu kat atas ni. supaya kulit hampa boleh tahan dengan kesan asid tersebut. Seba apa basic kena kukuh dulu kerana asid ni dia akan menggangu skin barrier kita bila mana asas kita dah kukuh skin barrier kita akan mudah terpeliharan tapi kalau 3 step asas belum kukuh kulit akan menjadi lebih teruk dan iritasi. Hampa boleh refer posting ni cara untuk bina rutin kalau nak guna active ingredient.

Share artikel ini jika ia dapat bantu mengubah hidup awak.

Sumber rujukan Healthline.

One reply on “Hilangkan parut jerawat dengan berkesan (part 2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.