Kenal pasti jenis jerawat dulu baru rawat jerawat dengan betul

Cara rawat jerawat adalah dengan kita kenal pasti dulu kita ni ada jerawat jenis apa barulah cara kita treat jerawat tu berkesan dan jerawat akan hilang. Klik sini untuk check hampa ada jerawat jenis apa.

Jerawat ada 3 jenis dan cara rawatnya juga berbeza.

 1. Inflammantory acne

Selalunya jerawat ni dikenali sebagai pustules or papules. Cara rawat jerawat jenis ni adalah dengan buat chemical exfoliate macam AHAs dan BHAs serta gunakan juga ubat jerawat untuk bunuh bakteria tersebut seperti bahan tea tree oil atau witch hazel.

2. Cyst acne/hormonal acne

Cyst acne ni tinggal jauh dalam kulit kita dan jangan sesekali menyentuhnya atau ada niat nak pecahkan dia. Jika hampa picit kemungkinan cyst dalam kulit tadi pecah dan akan menjangkiti ke bahagian kulit yang berdekatan. Jika hampa pernah picit semestinya hampa akan perasan akan naik jerawat baru kat area berdekatan jerawat lama.

Cara nak rawat cyst hormonal acne ni adalah dengan menggunakan bahan anti-bakteria seperti benzoyl peroxide, salicylic acid dan tea tree oil.

3. Comedonal acne

Dikenali sebagai whitehead atau blackhead, ia adalah sejenis jerawat yang tak meradang tetapi jika kita tak merawatya ia boleh bertukar menjadi inflammantory acne dan meradang.

Cara rawat jerawat ini adalah menggunakan teknik double cleansing dan pengelupasan kimia (chemical exfoliate) ia adalah untuk mengelakkan sel kulit mati kita berkumpul dalam liang pori dan mengawal kadar sebum atau minyak agar tidak terperangkap dalam liang pori. Exfoliation seperti AHAs dan BHAs.

Share.

3 replies on “Kenal pasti jenis jerawat dulu baru rawat jerawat dengan betul

 • Izzati

  Salam akak, kalau saya pakai produk some by mi tu, miracle serum aha bha pha dan bye bye blackhead cleanser, dan kulit saya oily skin dan nk rawat blackhead, macamana cara pemakaian produk tu yg betul?

  Reply
 • Shila

  hai kak cira, saya nak tanya, kalau jerawat tu gatal amd merah, is that purging? saya confius muka saya sekarang breakout or purging. no irritation but just jerawat yang degil and jerawat tu jadi merah, gatal, amd menggelupas. Hope kak cira boleh reply and bantu saya.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.